Conversion of former Lenzie Primary School TP/ED/18/0378

Description
This proposal seeks to convert the current main building of the former Primary School to accommodate 11 maisonettes and to add a new integrated building at the west end, which will accommodate 9 flats. The maisonettes are on two levels, corresponding to the current main floors of the school building and there are two levels within each maisonette ie including mezannine levels. A residents’ store is provided on the ground floor of the former east entrance, with one maisonette above. The flats in the new extension building are on three levels. There is a common entrance on the Fern Avenue side, incorporating stairs and a lift.

Primary School Elevation
Fern Avenue elevation
Primary School Plan
Ground floor plan

The four maisonettes on the north side of the main building each have three bedrooms, as do three of the flats on the south side of the extension. All the remaining apartments have two bedrooms. The central atrium in the main building will be retained.

The south side of the building is given over to landscaped parking (37 spaces) and a new vehicle entrance will be created on Fern Avenue as shown below. Common amenity space is provided on the north side of the building. Note that the former janitor’s house, shown in outline, is not part of the scheme.

Primary School Parking and Landscape
Parking and landscape

Design
The former Lenzie Primary School (and Academy) building is an important landmark in Lenzie and LCC supports this scheme, as it retains the building and improves the overall aspect by removing temporary constructions that have been added over the years. There is some ambiguity in the mix of housing, in that some units would qualify as ‘family homes’ (note also the provision of children’s play equipment) whereas the majority of the units are more suitable for couples or ‘downsizers’, for which there is a distinct lack of provision in Lenzie. As a result, the amenity space and the parking space proposed are limited relative to the family home requirement, but more than adequate for the smaller 2-bedroom units. There appears to be no outdoor drying space. However, these factors are essentially a consequence of the constraints of working in an existing building. Given the pressure on commuter parking, allocation of space and prevention of abuse needs to be addressed in the management plans.

It is good that the atrium is being retained and used in terms of gallery access. This feature could be developed to promote a sense of community in the housing.

The details of the bin storage proposals are not too clear but the space allocated seems inadequate to house the current EDC waste and recycling bin requirements for so many households.

Conclusions
Lenzie Community Council supports this proposal, but has made some comments concerning issues which might be considered.